Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ryba po chińsku z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna rybka o wyraźnym orientalnym posmaku. Jest szybka i prosta do przygotowania. Sprawdza się na obiad.

Ryba po chińsku z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po chińsku z imbirem

 

  • dowolna mrożona ryba
  • pół imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 kukurydze
  • pół szkl ryżu (mieszanka z dzikim)
  • 2 łyżki wódki
  • 2 cebulki dymki

Sposób przygotowania:

Ryba po chińsku z imbirem
Ryż gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy kukurydzę. Imbir myjemy i ścieramy na tarce. Dowolna mrożoną rybę kroimy w kostkę. Nakładamy do rozgrzanego woka. Dorzucamy pokrojoną cebulę dymkę. W tym czasie w miseczce mieszamy sos sojowy, wódkę i starty na tarce imbir. Dodajemy do ryby. Dusimy pod przykryciem. Podajemy z ryżem i kukurydzą.
Ryba po chińsku z imbirem
Etap 1 - rybę kroimy w grubą kostkę
Ryba po chińsku z imbirem
Etap 2 - siekamy dymkę dosyć drobno
Ryba po chińsku z imbirem
Etap 3 - podsmażamy rybkę oraz cebulę
Ryba po chińsku z imbirem
Etap 4 - dolewamy marynatę z sosu sojowego