kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Karp tao tao po chińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

ryba z sosem Tao Tao smakuje wyśmienicie...

Karp  tao tao po chińsku

Składniki:

Karp tao tao po chińsku

 

  • Karp około 1 kg
  • Olej
  • Mąka do obtoczenia
  • Przyprawa do dań chińskich
  • Sos Tao Tao
  • Pieprz cytrynowy
  • Wegeta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karp tao tao po chińsku
Rybę podzielić na porcje, wymoczyć w zimnej wodzie z solą, odsączyć. Posypać przyprawami, polać sosem sojowym, odstawić na jakiś czas, aby ryba przeszła przyprawami. Warzywa obrać, pokroić w zapałki, dusić razem z grzybami co jakiś czas podlewając bulionem. Przyprawić do smaku wegetą, sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym i sosem Tao Tao oraz odrobiną cukru.. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami a rybę układać na warzywach. Dodatkowo można dołożyć buraczki.