jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ryba po chińsku

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zasmażane filety rybne przekładane cebulą, ogórkiem i papryką konserwową w zalewie octowo-pomidorowej:)

Ryba po chińsku

Składniki:

Ryba po chińsku

 

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia ryby
  • 4 średnie cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżeczek octu
  • 8 łyżeczek ketchupu
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryba po chińsku
Filety rybne pokroić w kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie zanurzać w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju. Cebulę, ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kostkę.

Z przepisu na zalewę,  wymieszać razem olej, wodę, koncentrat pomidorowy, ocet, ketchup, cukier oraz na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

W dużym, głębokim półmisku układać warstwowo, na przemian usmażone ryby, posypać ogórkami, papryką i cebulą, znowu ryby i znowu posypać ogórkami, papryką i cebulą. Zrobić przynajmniej dwie takie warstwy, a następnie polać całość zrobioną zalewą.