kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Ryba po grecku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dorsz po grecku, czyli ryba w sosie pomidorowo-jarzynowym

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety z dorsza kroję na mniejsze kawałki, skrapiam go sokiem z cytryny, solę i pieprzę, odstawiam na godzinę do lodówki. Wszystkie warzywa obieram i ścieram na dużych oczkach tarki. Cebulę kroję w pół plasterki.Wrzucam ją na gorący olej i podsmażam na złocisty kolor. Do garnka w tym samym czasie wlewam olej, rozgrzewam i wrzucam wszystkie starte warzywa, dodając ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Duszę warzywa do miękkości ok. 15 min. dodając przy końcu cebulę. Gdy warzywa są miękkie dodaję przecier pomidorowy.Teraz czas na smażenie ryby, smażę ją na zdecydowanym ogniu po obu stronach. W głębokim półmisku wykładam cienką warstwę masy jarzynowej na niej układam kawałki ryby i ponownie wykładam resztę masy jarzynowej, powinno przykryć całą rybę. Ja podaję ją jako danie ciepłe, ale ma swoich zwolenników również na zimno.