lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobra ryba po grecku...

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1/2 kg mintaja mrożonego
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 cebule
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • olej do smażenia
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać i bardzo dokładnie umyć. W następnej kolejności obrane i umyte warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Trzy cebule obrać, przemyć zimną wodą, aby nie szczypała w oczy i pokroić w paseczki. Warzywa wymieszać ze sobą, a następnie dodać do nich liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego, a także sześć łyżki przecieru pomidorowego. Sos doprawić do smaku pieprzem oraz sol,ą według własnego uznania. Całość pogotować razem. Odmrożone filety z mintaja posypać pieprzem oraz solą, a później podsmażyć z jednej i drugiej strony na patelni, na rozgrzanym oleju. Usmażona rybę wymieszać w naczyniu z ugotowanymi warzywami w sosie i całość odłożyć do lodówki. Rybę po grecku podaje się na zimno. Smacznego!