natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Ryba po grecku,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tą rybę podaję w moim domu na specjalne okazje w gronie rodzinnym.

Ryba po grecku,

Składniki:

Ryba po grecku,

 

  • 1 kg. filetu z mintaja

 

  • Farsz:
  • 1 seler średni
  • 1 por (biała część)
  • 2 średnie cebule
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 3/4 średniego słoika keczupu

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku,
Filet rozmrozić, pokroić na części, posolić, popieprzyć i panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złocisty kolor. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Do brytfanny wlać olej i rozgrzać go, a następnie przełożyć cebulę i podsmażyć ją. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wszystkie potarte warzywa. Zalewamy to niecałą szklanką wody, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie, doprawiamy musztardą, przecierem pomidorowym oraz keczupem. Przestudzone ryby układamy na półmisku i nakładamy na nie letni farsz. Pozostawić do schłodzenia.