klaudia123

klaudia123

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Pyszna ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ryba po grecku to wspaniałe danie na wigilijny stół. Przepis jest szybki i łatwy w zrobieniu, a do tego wspaniale smakuje.

Pyszna ryba po grecku

Składniki:

Pyszna ryba po grecku

 

  • 1 kg filetów rybnych np.z dorsza lub mintaja
  • 5 marchwi
  • 2 duże pietruszki
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Pyszna ryba po grecku
Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w małą kostkę. Resztę warzyw zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach.

Do rondla wlej łyżkę oleju, dobrze go rozgrzej. Na rozgrzany olej wysyp wszystkie warzywa i tak duś pod przykryciem 30 min. (do miękkości).

Rybę obtocz w bułce tartej z mąką i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do małych miseczek pokrój w kawałki rybę i przykryj ją warzywami.

Schłodź w lodówce.