Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Ryba po grecku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Umytą rybę oczyścić, umyć, skrajać filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg ryby (sandacz, szczupak)

 

  • olej sojowy lub sło­necznikowy

 

 

 

 

  • 75 dag warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, cebula, seler, por)

 

  • szklanka przecieru pomidorowego

 

  • 2 łyżki musztardy

 

  • szklanka rosołu

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Umytą rybę oczyścić, umyć, skrajać filety, podzielić na porcje, oprószyć mąką i usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym olejem. Osolić. Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać w słomkę, włożyć do rondla, dodać kilka łyżek oleju i podsmażyć mieszając. Gdy się lekko podrumienią, wlać rosół, wymieszać, osolić i dusić. Do miękkich dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, goździki oraz kawałek cynamonu i pieprz; dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić, dodać musztardę, wymieszać i przyprawić do smaku. Zimnymi warzywami zalać usmażoną i ostudzoną rybę. Podawać z dodatkiem pieczywa.Marzena z Bytomia