Sposób przygotowania:
Ryba po grecku na ostroETAP 1:
Ryby posypać przyprawą do ryb i obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju i wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Odstawić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej w garnku. Dodać rozgnieciony czosnek. Zeszklić. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i papryczkę chili drobno posiekana. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli i papryki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać listek i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy i zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze kilka razy.
Ryby podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na ryby wyłożyć warzywa.
Wystudzić i schłodzić w lodówce.