WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku z polnymi pomidorami, świeżą czerwoną papryką i patisonem oraz tradycyjnie z marchewką, selerem i pietruszką.

Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem

 

  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1/3 patisona
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • Kilkanaście dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • Listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz czarny i ziołowy
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • Olej do smażenia
  • 10 filetów rybnych (ok. 900g)
  • Sok z cytryny
  • Przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem

ETAP 1:

Wszystkie warzywa oprócz cebuli i papryki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Z patisona dodatkowo usunąć nasiona. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić warzywa. Smażyć kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę i dodać do garnka.

Pomidory naciąć na krzyż na czubku i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i obrać ze skórki. Zblendować i dodać do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dusić ok. pół godziny aż warzywa będą miękkie.

Ryby przyprawić solą, sokiem z cytryny i przyprawą do ryb. Obtaczać w mące i smażyć na oleju. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kawałków rybnych, wyłożyć połowę warzyw, znowu ryby i sos. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Podawać na zimno.

Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem
Kawałki usmażonej ryby ułożone na sosie warzywnym
Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem
Usmażone filrty rybne z przyprawami i mąką
Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem
Sos warzywno-pomidorowy po przygotowaniu w garnku
Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonem
Przesmazona papryka i cebula dodane do garnka.