Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z pomidorami, papryką i patisonemETAP 1:
Wszystkie warzywa oprócz cebuli i papryki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Z patisona dodatkowo usunąć nasiona. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić warzywa. Smażyć kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. Na patelni na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę i dodać do garnka.
Pomidory naciąć na krzyż na czubku i sparzyć wrzątkiem. Odcedzić i obrać ze skórki. Zblendować i dodać do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dusić ok. pół godziny aż warzywa będą miękkie.
Ryby przyprawić solą, sokiem z cytryny i przyprawą do ryb. Obtaczać w mące i smażyć na oleju. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kawałków rybnych, wyłożyć połowę warzyw, znowu ryby i sos. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Podawać na zimno.