paulinaanna777

paulinaanna777

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Ryba po grecku. Najprostszy przepis!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna Rybka po grecku według mojego przepisu jest najszybsza w wykonaniu. POLECAM!

Ryba po grecku. Najprostszy przepis! Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku. Najprostszy przepis!

 

  • SKŁADNIKI:
  • ryba biała (np.miruna, dorsz)- tak ok. 400 gram.

 

  • marchewka- 500 gram.

 

  • seler- 150 gram.

 

  • cebula- 1 szt. (duża).

 

  • woda- ok. 75 ml.

 

  • por- 1 szt. (tylko biała część).

 

  • koncentrat pomidorowy- 120 gram.

 

  • olej.

 

  • sól, pieprz, suszone oregano.

 

 

  • mąka do panierowania rybki.

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku. Najprostszy przepis!
FARSZ: 1. Marchew i selera ścieramy na tarce o dużych zębach. 2. Pora kroimy w plasterki, a marchewkę w drobną kostkę. Całośćpodsmażamy do uzyskania koloru złotego. 3. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy: marchew, selera, cebulę ipora. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. 4. Gotujemy do miękkości, pilnując, żeby nie wygotowała nam sięwoda. Można jej od czasu do czasu troszkę dodać. 5. Na koniec wlewamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy. RYBA: 1. Rybkę rozmrażamy i kroimy w paski ok. 3cm x 2 cm. 2. Solimy ją i obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące. 3. Układamy delikatnie na rozgrzanej patelni, tak by panierka niepospadała :) 4. Smażymy na złocisto. UKŁADANIE: 1. Na półmisku kładziemy warstwę ok. 1 cm farszu. 2. Układamy na pierwszej warstwie kawałeczki naszej rybki. 3. Przykrywamy całość kolejną warstwą farszu. 4. Można udekorować posypując np. oregano, natką z pietruszki itp. SMACZNEGO!!!
Ryba po grecku. Najprostszy przepis!
Fotografia: Wszystkie warzywa łączymy w jednym garnku po uprzednim przygotowaniu ich według mojego przepisu.
Ryba po grecku. Najprostszy przepis!
Fotografia: Rybę rozmrażamy, kroimy jak na zdjęciu.
Ryba po grecku. Najprostszy przepis!
Fotografia: Po nałożeniu panierki rybkę smażymy na złocisty kolor.
Ryba po grecku. Najprostszy przepis!
Fotografia: Farsz i rybkę układamy warstwami na pułmisku.