dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Ryba po grecku wg Doroty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obowiązkowo u mnie na wigilijnym stole.

Ryba po grecku wg Doroty

Składniki:

Ryba po grecku wg Doroty

 

  • 1 kg filetów dorsza

 

  • 3 marchewki

 

  • 2 pietruszki

 

  • mały seler korzeniowy

 

  • cebula

 

  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

 

  • sól, cukier, pieprz świeżo mielony

 

  • listek laurowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku wg Doroty
Rybę oprószamy sola i pieprzem i smażymy na złoto z obu stron na oleju.Rozgrzewamy w głębokim garnku z grubym dnem olej. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka, mieszamy, dodajemy przyprawy. Po 10 minutach duszenia, kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory. Kawałki ryby układamy w salaterce. Gotowy sos wykładamy na rybę. Delikatnie mieszamy.