Sposób przygotowania:
Zakręcone paszteciki z mięsem
W misce łączymy ze sobą składniki na ciasto na ślimaczki. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz: marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy (marchewkę można zetrzeć na tarce jarzynowej). Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchewkę z cebulką i czosnkiem.
Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor na biały. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, ziołami i papryką, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy przez chwilę.
Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy.
Przekładamy farsz na ciasto i ciasno zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 cm krążki.
Przekładamy ślimaczki drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Farsz: marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy (marchewkę można zetrzeć na tarce jarzynowej). Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchewkę z cebulką i czosnkiem.
Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor na biały. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, ziołami i papryką, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy przez chwilę.
Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy.
Przekładamy farsz na ciasto i ciasno zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 cm krążki.
Przekładamy ślimaczki drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.