slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zakręcone paszteciki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smakowite zakręcone drożdżowe bułeczki z mięsem (czy też paszteciki lub ślimaczki). Polecam.

Zakręcone paszteciki z mięsem

Składniki:

Zakręcone paszteciki z mięsem

 

 

  • farsz:
  • 250 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej wędzonej
  • oraz: żółtko jaja, czarnuszka

Sposób przygotowania:

Zakręcone paszteciki z mięsem
W misce łączymy ze sobą składniki na ciasto na ślimaczki. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Farsz: marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy (marchewkę można zetrzeć na tarce jarzynowej). Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchewkę z cebulką i czosnkiem.

Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso zmieni kolor na biały. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, ziołami i papryką, mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy przez chwilę.

Następnie bardzo cienko rozwałkowujemy. Do farszu dodajemy jajko i mieszamy.

Przekładamy farsz na ciasto i ciasno zwijamy jak roladę. Kroimy na 2 cm krążki.

Przekładamy ślimaczki drożdżowe na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy czarnuszką.

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.