WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1686]

Ryba po grecku z pasternakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku z filetami mintaja bez skóry, z dużą ilością sosu warzywnego, do którego dodałam korzeń pasternaka i ketchup z cukinii.

Ryba po grecku z pasternakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku z pasternakiem

 

  • Ok. 900 g filetów z mintaja bez skóry
  • 3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 8-10 marchewek
  • 2 korzenie pasternaku
  • 1/4 korzenia selera
  • 400ml ketchupu z cukinii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta ostrej papryki w proszku
  • Olej do smażenia
  • Przyprawa do ryb
  • Sok z cytryny
  • Mąka pszenna do panierowania

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z pasternakiem

ETAP 1:

Filety rybne skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i przyprawą do ryb. Opanierowac w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na talerz. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Resztę warzyw zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zeszklić i dodać starte warzywa. Przesmażyć. Dodać ketchup z cukinii oraz koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę ryb. Wyłożyć połowę warzyw. Znów ułożyć ryby i na to warzywa.

Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Ryba po grecku z pasternakiem
Sos warzywno-pomidorowy po przygotowaniu w garnku
Ryba po grecku z pasternakiem
Kawałki ryby ułożone na dnie naczynia żaroodpornego
Ryba po grecku z pasternakiem
Starte na tarce warzywa wrzucone do smazacej się cebuli
Ryba po grecku z pasternakiem
Cebula z czosnkiem i przyprawami smażona na oleju