Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z pasternakiemETAP 1:
Filety rybne skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i przyprawą do ryb. Opanierowac w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na talerz. Przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Resztę warzyw zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zeszklić i dodać starte warzywa. Przesmażyć. Dodać ketchup z cukinii oraz koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę ryb. Wyłożyć połowę warzyw. Znów ułożyć ryby i na to warzywa.
Wystudzić i schłodzić w lodówce.