goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ryba po grecku z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowana ryba jest smaczna i bardzo zdrowa. Podawać ją możemy z ziemniaczkami lub np. z ryżem.

Ryba po grecku z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba po grecku z warzywami

 

  • ryba morska 3 filety
  • masło 2-3 łyżki
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka
  • marchew 4 sztuki
  • pietruszka 1-2 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • seler 1/4 sztuka
  • przecier pomidorowy 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • musztarda 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z warzywami
Oczyszczone warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy do miękkości.

Rybę porcjujemy, oprószamy mąką i przyprawą do ryb, podsmażamy na maśle. Do warzyw dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, musztardę. Doprawiamy całość do smaku. Dodajemy rybę. Całość przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut by danie się "przegryzło".

Podajemy np. z ryżem. 
Ryba po grecku z warzywami
Oczyszczone warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy do miękkości
Ryba po grecku z warzywami
Rybę porcjujemy, oprószamy mąką i przyprawą do ryb, podsmażamy na maśle
Ryba po grecku z warzywami
Do warzyw dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, musztardę