edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryka nadziewana mielonym mięsem z indyka, ryżem, kukurydzą i czerwoną fasolą, serem mozzarella zapiekana w piekarniku.

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

 

  • 2 papryki
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 100g ryżu
  • 1 - 2 cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 /2 puszki kukurydzy
  • 1 /2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 kulka sera mozzarella
  • Sól i pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • Oregano
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
1. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.

2. Dodajemy mięso mielone z indyka i smażymy.

3. Dodajemy passate pomidorową i mieszamy dokładnie. Dodajemy ryż i gotujemy do miękkości.

4. Przez końcem gotowania dodajemy czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodka papryką oraz suszonym oregano. Mieszamy.

5. Farsz nakładamy do uprzednio wydrążonych papryk i zapiekamy w nagrzanym piekarniku na 180stopni około 35 min. Pod koniec posypujemy startym serem mozzarella i wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy, aż ser będzie roztopiony.
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Paprykę myjemy i ścinamy górę papryki i wydrążamy środek
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni i dodajemy czosnek
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone z indyka
Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem
Dodajemy passate pomidorowa, ryż, kukurydzę oraz czerwoną fasolą i przyprawy