EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 263]

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem i rozmarynem ziemniaczana zapiekanka z dorszem w towarzystwie warzyw oraz aromatycznych przypraw to fajny pomysł na szybki i smaczny obiad lub kolację.

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem i warzywami

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem i warzywami

ETAP 1:

Kardamon i kolendrę utrzeć w moździerzu. Filet z dorsza umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i utartym kardamonem z kolendrą.

ETAP 2:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedzić, pokroić na cząstki i doprawić rozmarynem oraz roztartymi w moździerzu ziarenkami kminu rzymskiego.

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz warzywa na patelnię i całość chwilkę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć ziemniaki, podsmażone warzywa, kawałki mozzarelli, a na wierzchu ułożyć kawałki dorsza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.