jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadziewana dynia to pyszne jesienne danie. Upieczoną możemy jeść ze skórką, więc danie zniknie całe z talerza:). Polecam nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na wartość odżywczą dyni i innych składników.

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony

SKŁADNIKI

  • 2 woreczki ryżu,
  • 600 gram mielonej szynki wieprzowej,
  • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 200 gram sera żółtego (gouda),
  • 4 łodygi jarmużu,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • Bazylia do smaku,
  • Oregano do smaku,
  • Olej,
  • 0,5 szklanki rosołu,
  • 1-1,5 zgrabnych (nie za dużych) dyni hokkaido

Sposób przygotowania:

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony

ETAP 1

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony
ryż gotujemy na sypko

Dynię dokładnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na ćwiartki. Następnie z powstałych części usuwamy nasiona. Ilość powstałych części dyni będzie zależała od ich wielkości. U mnie wyszło 5 ćwiartek.

NADZIENIE:
Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy.

ETAP 2

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony
mięso podlewamy przecierem

Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec mięso mielone.

Całość smażymy poprawiając do smaku solą i pieprzem do momentu jak mięso będzie gotowe. Następnie mięso podlewamy przecierem pomidorowym.

ETAP 3

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony
jarmuż obgotowujemy

Gdy nadmiar płynu wyparuje mięso doprawiamy bazylią i oregano, a następnie zdejmujemy z ognia.

Tak przygotowane łączymy z posiekaną natką pietruszki. Następnie całość łączymy z połową startego żółtego sera oraz z ryżem.

Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałe części przepłukujemy, a następnie obgotowujemy.

ETAP 4

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony
łączymy składniki farszu

Obgotowany jarmuż dokładnie odciskamy z wody, kroimy na mniejsze części i dokładamy do naszego nadzienia. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku.

ETAP 5

Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielony
nadziewamy dynie

Gotowym nadzieniem wypełniamy nasze dynie. Nadziane przekładamy do naczynia żaroodpornego i delikatnie podlewamy rosołem. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C do momentu jak dynia będzie miękka.

Pod koniec pieczenia wierzch nadzienia posypujemy pozostałym startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.