Sposób przygotowania:
Dynia faszerowana ryżem, jarmużem i mięsem mielonyETAP 1
Dynię dokładnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na ćwiartki. Następnie z powstałych części usuwamy nasiona. Ilość powstałych części dyni będzie zależała od ich wielkości. U mnie wyszło 5 ćwiartek.
NADZIENIE:
Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy.
ETAP 2
Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec mięso mielone.
Całość smażymy poprawiając do smaku solą i pieprzem do momentu jak mięso będzie gotowe. Następnie mięso podlewamy przecierem pomidorowym.
ETAP 3
Gdy nadmiar płynu wyparuje mięso doprawiamy bazylią i oregano, a następnie zdejmujemy z ognia.
Tak przygotowane łączymy z posiekaną natką pietruszki. Następnie całość łączymy z połową startego żółtego sera oraz z ryżem.
Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałe części przepłukujemy, a następnie obgotowujemy.
ETAP 4
Obgotowany jarmuż dokładnie odciskamy z wody, kroimy na mniejsze części i dokładamy do naszego nadzienia. Całość mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku.
ETAP 5
Gotowym nadzieniem wypełniamy nasze dynie. Nadziane przekładamy do naczynia żaroodpornego i delikatnie podlewamy rosołem. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C do momentu jak dynia będzie miękka.
Pod koniec pieczenia wierzch nadzienia posypujemy pozostałym startym żółtym serem. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2