Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ryba po grecku wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna ryba po grecku z warzywami.

Ryba po grecku wg Triss Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba po grecku wg Triss

 

  • duży seler
  • ok. 5 marchewek
  • ok. 4 pietruszki
  • 3 cebule czerwone
  • 2 cebule żółta
  • duży koncentrat pomidorowy
  • 2 kg filetu z mintaja
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • przyprawa do ryb
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku wg Triss
Marchew, seler i pietruszkę pokroić w słupki, cebulę w piórka. Na oleju podsmażyć cebulę , smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać pokrojoną marchew i pietruszkę i seler Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, podlać ok. szklanką wody. Całość dusić aż marchew, seler i pietruszka będą prawie miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy Zagotować sos i doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety rozmrozić, dokładnie odsączyć. Oprószyć solą, pieprzem. Obtoczyć w mącę wymieszanej z bułką tartą (1:1) i usmażyć na patelni na rumiano. Ostudzoną rybę przekładać warstwami do miski, polewając ją zimnym sosem.
Ryba po grecku wg Triss
Rybę usmażyć na rumiano na patelni......
Ryba po grecku wg Triss
W misce lub naczyniu układać warstwę sosu i ryby.
Ryba po grecku wg Triss
Powierzchnię sosu warzywnego wyrównać ..