IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Ryba po grecku z kostek mintaja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryba po grecku z kostek to dobre uniknięcie ości w daniu :)

Ryba po grecku z kostek mintaja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku z kostek mintaja

 

  • 1/2 kg marchew,
  • 1/3 kg pietruszka,
  • 3 szt cebula,
  • 200 gram przecier pomidorowy 30%,
  • 6 szt mintaj w kostce,
  • mąka do panierowania,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z kostek mintaja
Warzywa obrać i umyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzeniowej, cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Wszystko wrzucić do głębokiego ronda z odrobiną oleju. Smażyć ciągle mieszając. Można podlać wodą jeśli będzie przywierać. Na koniec zalać wszystko wodą i dodać przecier pomidorowy. Doprawić pieprzem i solą. Gotować na minimalnym ogniu około 15 minut. Na spód półmiska położyć jedną porcję warzywnego farszu. Na warstwę farszu położyć usmażoną rybę i przykryć wszystko farszem. Smacznego!
Ryba po grecku z kostek mintaja
Farsz z marchewki, pietruszki i cebuli z przecierem pomidorowym
Ryba po grecku z kostek mintaja
Kostki obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym tłuszczu.
Ryba po grecku z kostek mintaja
Na spód półmiska położyć jedną porcję warzywnego farszu.
Ryba po grecku z kostek mintaja
Na warstwę farszu położyć usmażoną rybę i przykryć wszystko farszem.