madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ryba po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bez tej potrawy nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia, ale także sprawdza się w roli zakąski, bo jak wiadomo rybka lubi pływać, tak mówi mój wujek.

Ryba po japońsku

Składniki:

Ryba po japońsku

 

  • 1 kg fileta z pangi
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 białe cebule
  • 3-4 papryki konserwowe
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 4 łyżki łagodnego keczupu
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po japońsku
Pokrojoną na kawałki rybę, doprawiamy do smaku wg. własnego uznania , ale ja używam tylko soli i pieprzu mielonego najlepiej białego. Z mąki i wody robimy ciasto jak na naleśniki,następnie zanurzamy w nim kawałki ryby i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony aż nabierze ładnego złotego koloru. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę , mieszamy i przekładamy nimi kawałki ryby. Składniki zalewy zagotowujemy, a następnie gorącą zalewamy rybę z warzywami. Odstawiamy przynajmniej na dobę ( jeśli robię wieczorem czasami na śniadanie już jest próbowana, ale nie jest jeszcze taka pyszna),aby ryba wpiła zalewę i nabrała jej smaku.

Tagi:

jajko jajka