Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba po żydowsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Rybę oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, umyć i lekko osolić. Cebulę pokroić

Ryba po żydowsku

Składniki:

Ryba po żydowsku

 

  • 1 kg karpia
  • 5 cebul
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryba po żydowsku
Rybę oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, umyć i lekko osolić. Cebulę pokroić w plastry i wyłożyć nią dno garnka. Karpia położyć na cebulę, posypać cukrem i zalać taką ilością zimnej wody, by ryba swobodnie w niej pływała. Gotować ok 40 minut. Rybę wyjąć, delikatnie zdjąć z niej skórę, usunąć ości i podawać pokropioną wywarem z gotowania.
Świetnym dodatkiem do karpia będzie surówka z zielonej sałaty, świeżego ogórka i szczypiorku w sosie jogurtowo-chrzanowym.