zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ryba pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Te rybę dobrze jest przygotować wieczorem, bo najlepiej smakuje po upływie kilku godzin.

Ryba pod pierzynką

Składniki:

Ryba pod pierzynką

 

  • 1 kg dowolnej mrożonej ryby w panierce
  • 200 g świeżej papryki
  • 300 g ogórka konserwowego
  • 2 cebule
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypta pieprzu
  • 5 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania:

Ryba pod pierzynką
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć na niej zamrożone kawałki ryby.
Wstawić do piekarnika, nastawić go na 150 stopni z termoobiegiem.
Zegar piekarnika ustawić na 45 minut i włączyć.
Gdy ryba się piecze przygotować pozostałe składniki.
Paprykę i cebulę obrać i pokroić w kostkę, ogórki również pokroić w kostkę.
Wrzucić do miski, dodać sól i pieprz i oliwę i wymieszać.
Upieczoną rybę ostudzić.
Przygotować naczynie z pokrywką.
Na dnie naczynia położyć warstwę przygotowanych warzyw, na nie upieczone ryby, następnie warstwę warzyw, znowu rybę i tak na przemian.
Na wierzchu powinna znajdować się warstwa warzyw.
Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

ryba ryby