Sposób przygotowania:
Ryba smażona po chińsku
Rybę myjemy, czyścimy i suszymy w ręczniku papierowym, nacinam rybę co 5 cm po skosie.Tniemy czosnek na plasterki, imbir na zapałeczki, szczypiorek miażdżę i tnę na skos aby wydobyć jak najwięcej zapachu, Przygotowuje również garść świerzej kolendry - można zastąpić natką z pietruszki ale wolę kolendrę, znaną również jako cilantro.Daję 2 łyżki oleju na rozgrzaną patelnię, podsmażam chiński pieprz lub zastępnik (czarny pieprz zmiażdżony I skórkę z cytryny - nie smażyć) i wkładam rybę Smaże rybę przez około 10-15 min przewracając ją kilka razy. Po około 10-15 minut obkładam ją dookoła przygotowanym czosnkiem i imbirem, polewam sosem sojowym dość sporo (sos sojowy jest wszędzie inny i należy dobrać ilość na jaką chcemy mieć rybę słoną, lub jeśli nie mamy pewności - troszkę dosolić). Smażę przez 2min i jeszcze raz obracamy rybę aby zaabsorbowała sosy i zapachy. Smażę następne 1-2 min i zdejmuję na talerz.Zachować jak najwięcej oleju na patelni, dodajemy do niego szczypior i kolendrę, skrapiamy octem (perę kropel) i sosem sojowym (parę kropel), cukier na czubek łyżeczki, wszystko mieszamy przez 10 sec i tym wszystkim polewamy po rybie układając zieleninę na powierzchni ryby. Serwujemy z warzywami, białym winem i białym ryżem.Dajcie mi pytania, chętnie poprawię przepis.Smacznego od Zdzisława I Jingi Przepis z video
zbysiowa