choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ryba pikantna po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sposób na rybę po chińsku

Ryba pikantna po chińsku

Składniki:

Ryba pikantna po chińsku

 

  • 60dag świerzych małych śledzi
  • 2 łyżki soli
  • 3 posiekane plasterki korzenia imbiru
  • 6 łyżek oleju
  • 5 łyżek smalcu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki wódki wyborowej

Sposób przygotowania:

Ryba pikantna po chińsku
Wypatrosz ryby i natrzyj je solą i imbirem, odstaw je do lodówki na noc przykryte. Składniki sosu wymieszać w miseczce. Olej i smalec rozgrzać w patelni, włożyć rybki, smaż je 9 minut na średnim ogniu, obracając kilka razy zlać tłuszcz. Wlać przygotowany sos, rybki dusić na małym ogniu do wyparowania sosu. sotrożnie obracajac rybę w sosie, przełożyć rybę na zaroodporny talerz, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200'C przez 7 minut.

Tagi:

sosy śledzie