Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryba w cieście po rosyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Filety z ryby smażone w cieście są bardzo delikatne i smaczne

Ryba w cieście po rosyjsku

Składniki:

Ryba w cieście po rosyjsku

 

  • 50 dag filetów rybnych,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 0,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście po rosyjsku
Do miski wsypać mąkę, wlać olej, wodę, dodać żółtka i wszystko dokładnie zmiksować. Miskę z ciastem przykryć i odłożyć na kilka minut. W między czasie filety z ryby umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 5 cm, oprószyć solą i pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. W przygotowanym cieście zanurzać kawałki ryby i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Tagi:

filety rybne