iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ryba w marchewce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię ryby przygotowane na każdy sposób. Dlatego często je przyrządzam dla mojej rodziny. Są bardzo smaczne.

Ryba w marchewce

Składniki:

Ryba w marchewce

 

  • 1 kg dorsza,
  • 1 kg marchewki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 5 pomidorów,
  • 2 listki laurowe,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • łyżka papryki słodkiej.

Sposób przygotowania:

Ryba w marchewce
Ryby kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy, jajka rozkłócamy, mąkę mieszamy z paprykę, ryby maczamy w jajkach i panierujemy mąką wymieszaną z papryką, smażymy na złoto i chrupiąco. Marchewki i cebule kroimy na małą kostkę, pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę kroimy. Do garnka przekładamy warzywa i dusimy do miękkości z listkami, dodajemy ocet, solimy, pieprzymy, słodzimy, układamy warstwy ryby oraz warzyw, wstawiamy do lodówki.