malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba w słodko-kwaśnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja rodzina uwielbia ryby, dlatego staram się przygotowywać ją na różne sposoby. Ten jest jednym z naszych ulubionych.

Ryba w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:

Ryba w słodko-kwaśnej zalewie

 

  • 1 kg filatów rybnych dowolnych(dorsz, morszczuk,lub mintaj),
  • słoik papryki czerwonej marynowanej,
  • 6 ogórków kwaszonych,
  • 1 mała cebulka,
  • szklanka keczupu,
  • pól szklanki mąki,
  • 2 jaja,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Ryba w słodko-kwaśnej zalewie
Rybę kroimy w kawałki, solimy oraz pieprzymy, obtaczamy w jajku a następnie w mące zmieszanej z papryką i smażymy na gorącym oleju na złoto. Ogórek, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i łączymy ze sobą. W półmisku układamy warstwę ryb i przykrywamy warstwą warzyw, czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Zalewamy wszystko zalewą wykonaną z pół litra wody zmieszaną z octem cukrem oraz keczupem. Wstawiamy do lodówki na noc aby ryba mogła nasiąknąć zalewą.