szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Karp w octowej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

karp w octowej zalewie fajnym pomysłem dla wielbicieli kwaśnych smaków

Karp w octowej zalewie

Składniki:

Karp w octowej zalewie

 

  • 2 kg sprawionych karpi
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki mleka
  • Mąka
  • Olej
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • ¾ szklanki octu
  • 5 listków laurowych
  • Ziele angielskie
  • 2 łyżeczki cukru
  • Łyżka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Karp w octowej zalewie
Ryby umyć i pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrac i posiekać, dodać jedną do ryby, zalać mlekiem i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć rybę z zalewy, opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące i usmażyc na rozgrzanym oleju i ułożyć w szklanym naczyniu. Na pozostałym po smażeniu oleju zeszklić resztę cebuli rozłożyć na karpiu razem z olejem na którym się smażyła. W osobnym garnku ugotować zalewę z podanych składników i zalać nią ryby rozłożone w wyparzonych słoikach. Gdy wystygną wstawić słoiki do lodówki. Jeśli chce się je dłużej przechowywać po rozlaniu marynaty trzeba pasteryzować ok. 3 minuty

Tagi:

karp