anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ryba w śmietanie i winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna i wykwintna ryba. Polecam

Ryba w śmietanie i winie

Składniki:

Ryba w śmietanie i winie

 

  • 4 filety rybne z dorsza
  • 1 cytryna
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml śmietanki
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Ryba w śmietanie i winie
Filety opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. następnie posolić i odstawić do lodówki na 10 min. Następnie ryby usmażyć na maśle z obu stron na złoty kolor. Ryby odstawić na talerz. Na łyżce masła usmażyć mąkę, ale nie rumienić, dodać zimną śmietankę i wino, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Sosem polać rybę.

Tagi:

filety rybne