kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Pieczona ryba w panierce po indyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosty sposób na przyjemność dla podniebienia.

Pieczona ryba w panierce po indyjsku

Składniki:

Pieczona ryba w panierce po indyjsku

 

  • płat z białej ryby morskiej (najlepiej sola)
  • sok z cytryny
  • sól
  • tandoori masala
  • curry
  • białko jaja kurzego
  • sezam, tarte migdały i otręby (sezam powinien przeważać)
  • kilka rodzynek
  • intensywny napar z dobrej zielonej herbaty

 

Sposób przygotowania:

Pieczona ryba w panierce po indyjsku
Rodzynki moczymy w odrobinie zielonej herbaty. Rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy curry i niecałą łyżeczką przyprawy tandoori masala. Odstawiamy na trochę. Obtaczamy rybę w białku, następnie w przygotowanej mieszance sezamu, tartych migdałów i otrębów. Układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 23-25 minut. Upieczoną rybę podajemy z rodzynkami na wierzchu, brązowym ryżem ugotowanym na parze z odrobiną kurkumy i cynamonu oraz warzywami gotowanymi na parze. Taki obiad jest lekki, syci na długo i dodaje mnóstwo energii. Smacznego!

Tagi:

ryba ryby tarta