Sposób przygotowania:
Łosoś w marynacie z Rooibos
Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zaparzyć wrzątkiem herbatę. Odcedzić i ostudzić. Przygotować marynatę z ostudzonej herbaty, soku z cytryny , oleju, cukru, pieprzu, szczypty soli. Zalać rybę i zostawić na 30 minut. Wyjąć łososia z marynaty ( nie osuszać ) . Ułożyć rybę w garnku do gotowania na parze na liściach pora ,ziołach . Resztę marynaty wraz z listkami Kafiru wlać do dolnego garnka do wody . Gotować od chwili zagotowania wody w dolnym garnku 20 minut na małym gazie . Podawać polewając roztopionym i lekko zrumienionym masłem i posypanego koprem. *Rooibos - czyli czerwonokrzew nazywany błędnie herbatą nie jest z nią spokrewniony . Nie zawiera garbników ani kofeiny -ma miodowy posmak ( a ta dodatkowo jeszcze waniliową nutkę ).A z ciekawostek ma właściwości zmiękczające mięso. ** Zioła dobieramy takie jak lubimy - ja polecam te które wymieniłam bo pasują do tej marynaty. *** Razem z łososiem ugotowałam cienkie paski cukinii ( robiłam je obieraczką do ziemniaków ) - cukinia jest delikatna i doskonale komponuje się z łososiem na parze.