Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ryba z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna ryba z pysznym brokułem

Ryba z brokułami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba z brokułami

 

  • 300g filetów z dorsza
  • pieprz cytrynowy
  • sól ziołowa
  • brokuł
  • 125g mozarellii
  • łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Ryba z brokułami
Dorsza kroimy na kawałki i przyprawiamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Rybę układamy w parowarze, na każdym kawałku kładziemy kawałeczek masła, na dorszu kładziemy umytego brokuła podzielonego na różyczki, a na wierzchu pokrojony na kwałki ser. Gotujemy na parze ok 20 minut. Ser prawie całkiem się roztopi i spłynie na rybę, dlatego trzeba ją dość szczelnie ułożyć, żeby ser nie wyciekł z naczynia. Można też kawałki mozarelli ułożyć na brokułach dopiero 5 minut przed końcem gotowania, ale trzeba to zrobić ostrożnie, pamiętając o goracej parze. Wtedy ser powinien zostać na brokułach, ja osobiście wolę jak spływa na rybę. Można przyrządzić rybę na głębokiej patelni z przykrywką, smażąc ją na odrobinie oleju z masłem (zamiast masła na rybie) resztę robimy tak samo, ale dusimy pod przyryciem ok 20 minut.
Ryba z brokułami
Na rybie kładziemy po kawałeczku masła, nie za dużo, bo wyjdzie za tłuste
Ryba z brokułami
Na rybie układamy różyczki brokuła i ser pokrojony na kawałki

Tagi:

brokuły