iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Ryba z jablkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawac najlepiej z ziemniakami z wody,posypanymi rozmarynem.

Ryba z jablkami.

Składniki:

Ryba z jablkami.

 

  • suszonego rozmarynu,ewentualnie 1/2 szklanki bialego wytrawnego wina,cukier,sol,pieprz,tluszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Ryba z jablkami.
Filety podzielic na porcje,umyc,osuszyc i natrzec sokiem z cytryny oraz rozmarynem,sola i pieprzem.Zawinac w folie spozywcza i wstawic do lodowki na 1-2 godz.Cebule drobniutko posiekac lub zetrzec na tarce,skropic sokiem z cytryny i posypac szczypta cukru.W natluszczonej formie do zapiekania ulozyc warstwe cebuli,na niej ulozyc ryby i posypac startymi jablkami.Posypac wiorkami zimnego masla i wstawi do piekarnika nagrzanego( 180-200 c)na 30-40 minut.Smietane ubic ze szczypta soli i pieprzu,zalac rybe,delikatnie wymieszac,potrzasajac forma i wstawic do piekarnika jeszcze na 10 min.tak aby na wierzchu zapiekanki utworzyla sie rumiana skorka.