Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ryba z serem na kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

ryba na jarzynowym posłanku...

Ryba z serem na kapuście

Składniki:

Ryba z serem na kapuście

 

  • 4 filety z pangi albo tilapii,
  • 1/4 niedużej główki kapusty,
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 4 plastry sera żołtego, użyłam ostrego Zbójnickiego,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk, papryka słodka mielona,
  • ok. 1/2 szkl. mąki,
  • 1-2 jajka,
  • do smażenia: olej
  • do posypania: posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Ryba z serem na kapuście
Warzywa oczyścić, opłukać. Kapustę posiekać, cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulkę aż się zeszkli, dodać marchewkę i kapustę. Dodać odrobinę cukru, soli, 1/2 łyżeczki lubczyku i podlać ok. 1/3 szkl. wody. Dusić ok. 10 min. aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat i ew. doprawić solą i papryką. Gotować jeszcze chwilę bez przykrycia aż odparuje nadmiar płynu.
Rybę oprószyć solą i pieprzem, opanierować dwukrotnie w roztrzepanym jajku i mące wymieszanej z papryką, usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia na każdym kawałku ryby położyć plaster sera i oprószyć lekko papryką. Smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu pod przykryciem aż ser się rozpuści. Podawać posypane natką na duszonej kapuście, z dodatkiem ziemniaków z wody albo pieczywa.