Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ryba z ziemniakami i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

niedzielny obiad, przebogaty w potas:)

Ryba z ziemniakami i pomidorami

Składniki:

Ryba z ziemniakami i pomidorami

 

  • 75 dag. filetów z ryby morskiej
  • 75 dag. ziemniaków
  • 75 dag. pomidorów
  • strąk zielonej papryczki chili
  • mała czerwona cebula
  • 10 dag. masła
  • 3 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • 2 łyżki stołowe soku z limonki
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki gorącego mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba z ziemniakami i pomidorami
Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać ze skórki, przekroić, usunąć miąższ, pokroić w małą kostkę. Paprykę przekroić, usunąć nasiona, posiekać. Pomidory chili, cebulę, natkę, kolendry, sok z limonki, starannie wymieszać, posolić, popieprzyć. Przykryć, odstawić do lodówki. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, dodać połowę porcji masła, gorące mleko, zmieloną paprykę, zrobić puree. Filety posolić, oprószyć pieprzem. Rozgrzać pozostałe masło.smażyć filety na rumiano po 6-8 minut z każdej strony. Puree ułożyć równą warstwą na półmisku, na wierzchu położyć usmażone filety, całość posypać pomidorami z chili, cebulą i kolendrą.