gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna cukinia nadziana mięsem mielonym wieprzowym, ryżem i papryką. Polecam jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami.

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i papryką

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i papryką

 

  • 1 duża cukinia,
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 100 g ryżu,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 średnia cebula,
  • sói i pieprz do smaku,
  • 1 łyzeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • kilka łyżek ketchupu.

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i papryką
Cukinię kroimy w plastry grubości 4-5 cm, wydrążamy środki pozostawiając około 3 mm ścianki. Pozostawić około 5 mm grubości denka - uważać żeby ich nie przebić. Cukinię gotujemy około 3-4 minuty.

Ryż gotujemy do miękkości i studzimy.

Cebulę i paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do mięsa warzywa, ryż i przyprawiamy. Wykładamy na cukinę farsz. Układamy na natłuszczonej blaszce.

Na koniec mięso smarujemy ketchupem.

Pieczemy około 45-50 minut.

Smacznego