Sposób przygotowania:
Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym
Robimy sos.
Paprykę myjemy, odcinamy wierzch, usuwamy gniazdo nasienne z nasionami, paprykę pieczemy w piekarniku 30 minut. Po upieczeniu paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulkę, aż będzie zeszklona, wrzucamy paprykę i pomidory z puszki. Gotujemy. Sos możemy zblendować. Dodajemy bulion i redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę (hartujemy ją, łącząc ją najpierw z małą ilością gorącego sosu). Na koniec dodajemy posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki.
Robimy kopytka.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, łączymy ją z puree ziemniaczanym, dodajemy jajka i sól, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy w plasterki. W garnku gotujemy wodę, solimy. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze 5 minut. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową, odcedzamy z wody. Polewamy gorącym sosem i mieszamy. Jemy same lub jako dodatek do dania.
Paprykę myjemy, odcinamy wierzch, usuwamy gniazdo nasienne z nasionami, paprykę pieczemy w piekarniku 30 minut. Po upieczeniu paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulkę, aż będzie zeszklona, wrzucamy paprykę i pomidory z puszki. Gotujemy. Sos możemy zblendować. Dodajemy bulion i redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę (hartujemy ją, łącząc ją najpierw z małą ilością gorącego sosu). Na koniec dodajemy posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki.
Robimy kopytka.
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, łączymy ją z puree ziemniaczanym, dodajemy jajka i sól, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy w plasterki. W garnku gotujemy wodę, solimy. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze 5 minut. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową, odcedzamy z wody. Polewamy gorącym sosem i mieszamy. Jemy same lub jako dodatek do dania.