Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pozostało mi trochę upieczonej papryki. Postanowiłam wykorzystać ją do sosu pomidorowo-paprykowego, który świetnie skomponował się z kopytkami.

Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym

 

 

  • Na sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany 18 procent
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym
Robimy sos.

Paprykę myjemy, odcinamy wierzch, usuwamy gniazdo nasienne z nasionami, paprykę pieczemy w piekarniku 30 minut. Po upieczeniu paprykę kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulkę, aż będzie zeszklona, wrzucamy paprykę i pomidory z puszki. Gotujemy. Sos możemy zblendować. Dodajemy bulion i redukujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę (hartujemy ją, łącząc ją najpierw z małą ilością gorącego sosu). Na koniec dodajemy posiekany koperek i posiekaną natkę pietruszki.



Robimy kopytka.

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, łączymy ją z puree ziemniaczanym, dodajemy jajka i sól, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy w plasterki. W garnku gotujemy wodę, solimy. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy aż wypłyną, gotujemy jeszcze 5 minut. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową, odcedzamy z wody. Polewamy gorącym sosem i mieszamy. Jemy same lub jako dodatek do dania.
Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym
Sos pomidorowo-paprykowy dobrze smakuje ze świeżym koperkiem i natką pietruszki
Kopytka w sosie pomidorowo-paprykowym
Kopytka gotujemy kilka minut i podajemy z sosem