SUPERPRZEPIS

Rybka w słoneczniku

  • 10
  • arunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Rybka w słoneczniku Więcej zdjęć (3)

Smaczna rybka (miruna lub dorsz) podana w nieco inny sposób. Łatwo, zdrowo i smacznie!

Składniki:

Rybka w słoneczniku

 

  • 1 tusza lub 2 filety z miruny (moja ulubiona za małą ilość ości ale z powodzeniem może być dorsz)
  • 2 białka jaj wersja dietetyczna
  • 3 łyżki mąki
  • 200g słonecznik łuskany
  • 1szczypta soli himalajskiej różowej (ze względu na najniższą zawartość niepożądanych mikro elementów)
  • 1 szczypta Pieprzu białego
  • 1/2 cytryny
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

Rybka w słoneczniku
Tuszę umyć oczyścić i wyfiletować (wersja łatwiejsza to gotowe filety mniej pracy ale droższa rybka ja miałem tuszę) osuszyć ręcznikiem papierowym lekko odciskając. Gotowe filety skropić dość mocno sokiem z cytryny następnie opruszyć pieprzem i lekko solą, odstawić do lodówki na parę minut (czas przygotowania słonecznika do panierki) 2/3 słonecznika mielimy (młynek do kawy, blender, maszynka do mielenia mięsa, lub bardziej pracochłonne moździerz) po czym łączymy z pozostawioną częścią całego i wysypujemy na płaski talerzykdo panierowania potrzebne będą:

  • talerzyk z przesianą mąką

     

  • talerzyk z roztrzepanym białkiem z 2 jaj

     

  • talerzyk ze słonecznikiem 

     


rybkę maczamy w tej kolejności czyli mąka, jajko, słonecznik i na patelnię z mocno rozgrzana oliwą z oliwek.

Moja propozycja podania to ziemniaczki tłuczone z dodatkiem mleka 0,5% oraz surówką z kiszonej kapusty no i oczywiście limonka pokrojona w 8ki nie tylko jako dekoracja. Zyczę smacznego
Rybka w słoneczniku
inna panierka inny smak wygląda ciekawie i do tego extra smakuje
Rybka w słoneczniku
Gotową rybkę stroimy kilkoma ósemkami limonki ... Smacznego