mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne kluseczki z ziemniaków w kształcie rybek:)

Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę. Do ziemniaków dodaję sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijam jajko. Całość dokładnie zagniatam. Z ciasta formuję kulkę. Wałkuję ciasto na blacie oprószonym mąką na placek o grubości 3-5 mm za pomocą wykrawaczki do ciastek w kształcie rybki. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli. Wrzucam kluseczki do wrzącej wody, gotuję ok. 2-3 minuty od wypłynięcia kopytek na wierzch. Kluski wyciągam łyżką cedzakową, wyjmuję na talerz. Podaję z sosem śmietanowym.
Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym
Składniki na ciasto zagniatam, formuję kulę
Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym
Wałkuję ciasto na placek, wykrawam kształty rybek
Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym
W garnku ze wrzącą wodą gotuję kopytkowe kluseczki
Rybki kopytkowe w sosie śmietanowym
W rondelku robię sos śmietanowo-koperkowy, polewam kopytka

Tagi:

jajko sosy jajka