Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Rybny owal

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Potrawa tak samo smaczna, jak i ciekawie wyglądająca. Można ją podawać z sosem majonezowym.

Rybny owal

Składniki:

Rybny owal

 

  • (1 porcja):
  • 15-20 dag morskiej ryby
  • 20-25 dag warzyw i owoców (marchewka, brzoskwinia, zielony groszek, seler, itp.)
  • Zielona pietruszka
  • 4-5 dag gotowanego ryżu
  • 1 cytryna
  • Olej
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rybny owal
Rozmrożoną rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 1-2 godziny, następnie smażyć na rumiano w naczyniu teflonowym, w małej ilości oleju. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, formując owal. Wokół ułożyć warzywa i owoce duszone (groszek, seler) i surowe(marchewka) na przemian, by stworzyć wieniec. Na zewnątrz usypać ugotowany ryż przyprawiony jedynie startą skórką cytrynową.

Tagi:

ryż ryba ryby