Ryby z ogórkami w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super przepis na pyszną rybę

Ryby z ogórkami w zalewie

Składniki:

Ryby z ogórkami w zalewie

 

  • Składniki:
  • 1kg filetów z mintaja
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • 1 przyprawa do ryb `Kamis`
  • olej do smażenia

 

  • Składniki zalewy:

 

  • 2 szkl. wody
  • 6 łyżek octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 koncentrat pomidorowy ( słoiczek )
  • 1 ketchup ( słoiczek )
  • ok 5 liśtków laurowych
  • ok 10 kuleczek ziele angielskiego
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryby z ogórkami w zalewie
Rybę należy opłukać i osuszyć oraz pokroić na kawałki ok 5 cm x 5  cm ( mogą być oczywiście większe, to już zależy od osoby). W misce mieszamy jajko oraz przyprawę do ryb. Kawałki ryby wrzucamy do jajka i przyprawy i dokładnie je w niej obtaczamy a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor. W między czasie przygotowujemy zalewę z : wody, octu, cukru, koncentratu, keczupu, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzem i zagotowujemy. Usmażoną rybę układamy w naczyniu warstwami : ryby, pokrojone w plasterki ogórki, cebula, ryby, ogórki, cebula do czasu aż nam się nie skończą kawałki ryb. Na samym końcu całość zalewamy gorącą zalewą i ostawiamy do ostudzenia. Potrawa jest gotowa już do podania na stół. SMACZNEGO!!