anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Rydze marynowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rydz to pyszny grzyb a marynowany z cebulką jest naprawdę rarytasem, jeżeli tylko macie możliwość nazbierabia to polecam.

Rydze marynowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rydze marynowane

 

  • 3 kg zdrowych rydzów
  • 5 cebul
  • 1 łyżka soli

zalewa

Sposób przygotowania:

Rydze marynowane
Radze bardzo dokładnie oczyścić najlepiej pod strumieniem bieżącej wody. Większe przekroić mniejsze w całości. Całość zalać wodą i obgotować około 15 minut aż na wierzchu zrobi się brzydka piana, odcedzić i przelać zimną wodą. Jeszcze raz obgotować około 5 minut z solą. Odcedzić. Wodę na zalewę zagotować z cukrem i z solą, dodać ocet listki laurowe i ziele angielskie. Zalewę wlać do rydzków. Cebulę obrać i pokroić w piórka, sparzyć dodać do grzybów. Odstawić na 12 godzin. Włożyć do słoików i pasteryzować około 5 minut.
Rydze marynowane
rydze włożyć do słoików razem z zalewą i cebulą
Rydze marynowane
grzyby w czasie gotowania zmniejsza swoją objętość

Tagi:

grzyby rydze