Sposób przygotowania:
Ryż brązowy z bobem i wiejską kiełbaską
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do smaku Po ugotowaniu odstawiamy i wyciągamy z woreczka. Kiełbaskę wędzoną kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek siekamy. Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i ząbku czosnku do smaku. Ugotowany bób odcedzamy. Na patelni teflonowej podsmażamy kiełbaskę bez tłuszczu , aby kiełbaska wytopiła się. Dodajemy posiekany czosnek i cebulkę Jeżeli kiełbasa nie była mocno tłusta to można dodać odrobinę masła. Podsmażamy cebulkę z czosnki. dodajemy ugotowany bób -smażymy chwilę. Dodajemy ryż.Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.