Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Ryż cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryż cytrynowy jest doskonałym dodatkiem do ryb

Ryż cytrynowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż cytrynowy

 

  • 250g ryżu basmati
  • Łyżka oleju
  • Łyżeczka kurkumy
  • Łyżeczka suszonej mięty
  • Cytryna
  • ½ l wody
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ryż cytrynowy
Zaczynamy od dokładnego umycia cytryny. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W garnku z rozgrzanym olejem mieszamy ryż z solą, kurkumą i miętą. Całość smażymy kilka minut, cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i podajemy.
Ryż cytrynowy
Podsmażamy ryż z dodatkami na odrobinie oleju
Ryż cytrynowy
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem
Ryż cytrynowy
Gotowanie zajmie około 15 minut- po tym czasie mieszamy ze skórką cytrynową

Tagi:

ryż