Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Ryż gotowany z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż gotowany z papryką podawać jako dodatek do dań głównych z sałatkami lub surówkami warzywnymi.

Ryż gotowany z papryką

Składniki:

Ryż gotowany z papryką

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • nataka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotowany z papryką
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę również, dodać do smażącej się cebuli, podlać lekko wodą, poddusić. Ryż wsypać na wrzącą wodę, zamieszać, zagotować, zostawić na małym ogniu, dodać paprykę i cebulę. Gdy ryż zgęstnieje, dodać zielony groszek i ugotowane i posiekane jajko. Zamieszać i doprawić, przykryć i wstawić do piekarnika, żeby się wypiekł. Podawać posypany posiekany natką pietruszki lub koperkiem.