Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Ryż gotowany z przecierem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż gotowany z przecierem pomidorowym podajemy jako dodatek do dań głównych albo jako samodzielne danie z jakiem sadzonym.

Ryż gotowany z przecierem pomidorowym

Składniki:

Ryż gotowany z przecierem pomidorowym

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • pół małego koncentratu pomidorowego
  • trochę jarzynki
  • natka pietruszki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ryż gotowany z przecierem pomidorowym
Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy koncentrat i razem dusimy. Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy i zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, wtedy dodajemy koncentrat z cebulą i czosnkiem, przyprawiamy do smaku, mieszamy i wstawiamy do piekarnika pod przykryciem, by się wypiekł. Podajemy posypany posiekaną zieloną pietruszką.

Tagi:

pomidory ryż