Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ryż jako dodatek do mięs

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

ryż do obiadu, ale troszkę inny niż zwykle

Ryż jako dodatek do mięs

Składniki:

Ryż jako dodatek do mięs

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż jako dodatek do mięs
Ryż dokładnie wypłukać aż woda wyciekająca będzie przeźroczysta. Marchew i cebulę oczyścić, obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać cebulę z marchewką, smażyć aż cebula się zeszkli. Wsypać osączony ryż, smażyć mieszając 2-3 min.. Następnie wlać 2,5 szkl. wody, dodać 1 łyżeczkę soli, zagotować. Gdy woda zawrze zmniejszyć płomień do minimum i dusić ryż pod przykryciem ok. 20 min. aż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Wyłączyć płomień pod rondlem i zostawić ryż przykryty jeszcze na kilka minut. Przed podaniem wymieszać z posiekanym drobno koperkiem. Podawać do mięs, ryb i warzyw.

Tagi:

ryż