klaudia123

klaudia123

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Ryż na mleku z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomity deser, który nadaje się na podwieczorek jak i na śniadanie. Pyszny i syty deser dla dzieci i dla dorosłych.

Ryż na mleku  z jabłkami

Składniki:

Ryż na mleku z jabłkami

Jabłka

Ryż

  • 3 torebki ryżu
  • 4-5 szklanek mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z jabłkami

Jabłka

Jabłka obieramy i kroimy w talarki.Wrzucamy do garnka ,dodajemy trochę cynamonu i prażymy aż jabłka będą miękkie.

Ryż

Do garnka wlewamy mleko,dodajemy masło , cukier kryształ i cukier wanilinowy.Czekamy ,aż wszystko się rozpuści. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu. Połowę ryżu wyłóż do naczynia żaroodpornego na to jabłka i druga połowa ryżu.Wszystko zapiekaj razem w piekarniku ok.30 min.