Sposób przygotowania:
Ryż na mleku 2
Do naczynia wlać pół szklanki mleka, a w następnej kolejności dodać do niego pół szklanki mleka i całość zagotować razem. Całość gotować do czasu, aż ryż będzie miękki. W przypadku, gdy mleko zacznie wrzeć należy dalej gotować, ale znacznie zmniejszyć ognień. Uważać, aby ryż na mleku nie przypalił się. Jabłko bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki i przeciąć na pół, żeby wyciąć ze środka gniazdo nasionek. Jabłko trzeć na tarce o grubych oczkach. Z gruszką zrobić to samo : umyć, obrać, wyciąć gniazdo nasionek oraz trzeć na tarce z grubymi oczkami. Ugotowany ryż wyjąć z garnka i dodać do niego startą gruszkę oraz jabłko i bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec danie z ryżu posypać do smaku według własnego uznania cynamonem i posypać rodzynkami, które najpierw należy zalać gorącą wodą.